Harvad-Health om – vad man kan göra vid bihåleinflammation – steg för steg!

Vad man ska göra om bihåleinflammation – En steg-för-steg-strategi för att behandla och förebygga bihåleinflammation börjar med en enkel nästvätt. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what_to_do_about_sinusitis

OBS nedan är i stort sett automatisk översättning
Paranasal bihålorna omfattar fyra par bihålor som omger näsan och rinna ut i näshålan genom smala kanaler som kallas ostia (singular: ostium). Slem lämnar frontal (panna) och maxillär (kind) bihålor avlopp genom ethmoid bihålorna (bakom näsbryggan), så en stopp (hinder) i ethmoiderna betyder sannolikt att de andra två typer av bihålor täpps till. Sphenoid bihålorna ligger djupt i skallen, bakom ögonen. Bihåleinflammation utvecklas när en eller flera bihålor blir blockerade.

Det finns miljontals bakterier i våra näsor, och för det mesta är de ofarliga. Även när kommer in i bihålorna, orsakar de inte problem, så länge de dränerar ut från näsan slem. Men om sinusdränering är blockerad, fortsätter körtlar i bihålorna att producera slem, och det resulterar i att slem byggs upp och det skapas – vad Dr Metson kallar – ”den perfekta kulturen medium” där bakterier växer utom kontroll, orsakar infektion, och immunsystemet sparkar igång ett inflammatoriskt svar. Resultatet: svullnad, vilket orsakar huvudvärk och ansiktssmärta; slem uppbyggd, som producerar trängsel; och en tillströmning av vita blodkroppar för att bekämpa bakterierna, som tjocknar slem och kan färga det gult eller grönt. Andra symtom är förlust av lukt eller smak, hosta, dålig andedräkt, feber, tandvärk, och fyllighet i öronen.

BvS-> och t.ex. örontrumpetenen kan påverkas dysfunktionell – mellanörats ventilation och dränage störs/stoppas men olika destruktiva följder sker, t.ex. olika former av mer eller mindre svår Tinnitus men också att kväveoxid störs så att syregenerering störs så energiförluster kanske är de enda symptomen ”syns” om s.k. tyst kronisk rinosinuit utvecklats – som kan hos speciellt äldre bli ytterst komplex – se inflammaging https://carism.se/notes/inflammaging-in-general-and-ear-nose-throat-in-particular/ !

Sinus blockering kan ha en mängd olika miljömässiga, anatomiska och genetiska orsaker, men den största boven i dramat är svullnad i näsgångarna som produceras av förkylning eller allergier. Allvarligare bihåleinflammation kan bli följden av strukturella problem, såsom en avvikit septum (en skurk i partitionen som skiljer höger från vänster näshåla) eller nasala polyper (små, grapelike utväxter i slemhinnan i sinushålan).

Första försvarslinjen mot bihåleinflammation: Nasal bevattning

En av de enklaste, billigaste, och mest effektiva sätt att förebygga och behandla problem med bihålorna är nasal bevattning. Med hjälp av en hemmagjord lösning kan du ofta lindra bihåleinflammationssymtom, minska beroendet av nässprayer och antibiotika, och förbättra din livskvalitet. Följ dessa steg minst en gång om dagen:

Rör 1/2 tesked icke-iodized salt och 1/2 tesked bakpulver i 2 koppar ljummet destillerat eller tidigare kokt vatten (som rekommenderas av American Academy of Otolaryngology).

Fyll en liten spruta med saltvatten lösningen. (Om du föredrar kan du använda en liten kanna som kallas en neti pot för att strömma lösningen genom näsan.)

Luta dig över ditt badrum eller diskbänk, sätt in spetsen på sprutan precis inuti en näsborre, och försiktigt pressa ut allt. Vattnet kommer att köra tillbaka ut näsborren (eller möjligen den motsatta näsborren) och in i diskbänken. Använd minst en hel spruta med lösningen.

Upprepa proceduren i den andra näsborren. (Om saltlösningen svider i näsan, använd mindre salt.)

Skölj noga (med destillerat eller kylt kokt vatten) och torka hela spruta eller neti potten efter varje användning.

Behandling av bihåleinflammation

Bihåleinflammation klassificeras efter hur länge det varar. ”Akut” bihåleinflammation varar en månad eller mindre; ”subakuta” bihåleinflammation, en månad till tre månader; och ”kronisk” bihåleinflammation längre än så (ibland i flera år). Om flera akuta attacker inträffar inom ett år, det kallas ”återkommande.” Behandlingen börjar med enkla rättsmedel, såsom nasal bevattning (se rutan ovan) och, om nödvändigt, fortskrider till mer avancerade strategier, såsom receptbelagda läkemedel terapi eller kirurgi.

De flesta personer med akut bihåleinflammation blir bättre utan behandling, även om du kan lindra symtomen och minska sannolikheten för att behöva starkare medicin om du håller dina näsgångar klara med några få lågteknologiska förebyggande tekniker (se ”Förhindra bihåleinflammation”). Det är svårt att förutsäga vem som kommer att utveckla kronisk bihåleinflammation men att veta mer om de två huvudtyperna kan hjälpa dig att bestämma hur du ska behandla dina symtom och när man ska se en kliniker. Här är grunderna:

Akut bihåleinflammation. Akut bihåleinflammation börjar vanligtvis med en förkylning. Virus, inte bakterier, orsakar förkylningar, så det är meningslöst att behandla dem med antibiotika. Men när en förkylning förvandlas till bihåleinflammation, betyder det att blockerade näsgångarna har satt igång en sekundär infektion som orsakas av bakterier och du kan så småningom behöva ett antibiotikum. Sällan, särskilt hos personer med försvagat immunsystem, är en svampinfektion orsaken.

Om symtomen är allvarliga och varar i mer än en vecka, kanske du vill se din primärvårdsklinik. Baserat på dina symtom och en titt inuti näsan med en liten ficklampa, hon eller han kan oftast berätta om bihåleinflammation har bosatt sig i. Om du har bihåleinflammation, du kan ordineras ett antibiotikum, särskilt om förebyggande dränering strategier inte hjälper.

För smärtan, prova en varm kompress i ansiktet, eller andas in ånga (se ”Förhindra bihåleinflammation”). En over-the-counter smärtstillande såsom acetylsalicylsyra, ibuprofen, eller paracetamol kan också lindra ansiktssmärta, samt huvudvärk och feber.

Kronisk bihåleinflammation. Om symtomen dröjer sig kvar eller fortsätter att återvända, kan du ha kronisk bihåleinflammation, en mer komplex sjukdom som kräver utvärdering av ett öra, näsa och hals (ENT) specialist (även kallad en otolaryngologist). Hon eller han kommer att beställa en datortomografi av din näsa och bihålor och undersöka näshålan med en tunn ljusstyvt rör (endoskop) för att leta efter orsaker till blockeringen. Blod- och allergitester och bakteriekulturer kan också behövas.

Nasal bevattning och avsvällande medel kan hjälpa vid behandling av kronisk bihåleinflammation genom att hålla slem lös och näsgångarna klar. Den slem-gallring agent guaifenesin (Mucinex) är ett annat alternativ. (Var noga med att dricka ett helt glas vatten när du tar det.) Nasala steroider såsom fluticasone (Flonase) eller beklometason (Beconase) kan läggas till för att motverka inflammation.

Ibland är det största problemet anatomiska, såsom nasala polyper, en avvikit septum, medfödd minskat paranasal passager, eller vävnad förtjockad av år av infektion. I detta fall kan minimalt invasiv kirurgi hjälpa, minska antalet och svårighetsgraden av sinus infektioner och ibland återställa normala sinus funktion. Kirurgi är inte ett botemedel-alla: polyper, till exempel, kan växa tillbaka. Varje situation är olika, så det är viktigt att diskutera alternativen med en ENT-specialist.

Förhindra bihåleinflammation

Det finns många saker du kan göra för att minska din chans att utveckla bihåleinflammation eller för att lindra tidiga bihåleinflammation symtom. En av de viktigaste är att främja dränering och hålla näsgångarna tydliga. Här är några förslag:

Bada dina näsgångar dagligen. Kör vatten försiktigt in i näsgångarna för att hjälpa till att rensa överflödigt slem och fukta membran. (Se ”Första försvarslinjen: Nasal bevattning.”) Goda tider att göra det är på morgonen och på natten, när du borsta tänderna. ”Borsta, spola sedan”, är dr Metsons motto. Under dagen, använd nässaltlösning spray för att fukta näsgångarna.

Drick mycket vatten. Bra återfuktning hjälper till att hålla slemmet tunt och löst. Ta en flaska vatten vid skrivbordet på jobbet eller sätt ett glas nära diskbänken för att påminna dig om att dricka vatten hela dagen.

Andas in ånga. Dröja dig kvar i en varm dusch. Eller låt vatten koka upp och häll den i en kastrull; placera en handduk över huvudet, och försiktigt böja över pannan för att andas in ångan. För att undvika brännskador, håll avståndet i början och flytta in gradvis till en bekväm zon.

Undvik torra miljöer. En luftfuktare i ditt hem (i synnerhet vid din säng) och där du arbetar kan bidra till att förhindra näsgångarna från att torka ut. Håll luftfuktare rena och fria från bakterier och mögel.

Sov med huvudet förhöjt. Slem pooler i bihålorna på natten när huvudet är nere, så har huvudet stöttas upp med kuddar eller en kil under sömnen.

Var snäll mot näsan. Snyt dig försiktigt, en näsborre i taget. Kraftfull blåser kan irritera näsgångarna och driva bakterier-lastad slem tillbaka upp i bihålorna.

Undvik antihistaminer om inte föreskrivs. Antihistaminer gör slem tjockt och svårt att dränera. Men om din bihåleinflammation utlöses av allergier, din kliniker kan fortfarande vill att du ska ta en antihistamin tillsammans med andra mediciner.

Var försiktig med avsvällande medel. Tabletter som innehåller pseudoefedrin verkar på blodkärlen att krympa membran och hålla näsgångarna öppna. Nässprayer som innehåller fenylefat eller oxymetazoin fungerar också bra — och snabbt. Men med hjälp av aktuella nasala avsvällande medel för mer än en dag eller två löper risken att sätta igång en spiral av beroende till följd av rebound — ökad svullnad efter medicineringen avtar. (Enligt Dr Metson, en kortare verkande spray, såsom 0,25% eller 0,5% Neo-Synefrin, är mindre benägna att orsaka rebound än längre verkande sådana som Afrin.) Muntliga avsvällande medel kan orsaka nervositet och öka blodtrycket, så om du har högt blodtryck, inte använda dem utan att rådfråga en kliniker först.